چهارشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۸۷ - ۴۹ : ۱۷
Wednesday, Apr 09, 2008 صفحه اصلی خبرنامه‌های آفتاب راهنما نظرات
 کاربر مهمان
ورود به آفتاب عضويت در آفتاب
ثبت صفحه آفتاب من
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته
دعوت از دوستان
مقالات اقتصاد و بازرگانی صنایع نفت و گاز LPG & LNG چیست؟
۳۱ مرداد ۱۳۸۴
Monday, Aug 22, 2005
LPG & LNG چیست؟
گاز مایع که بصورت مخفف LPG نامیده می شود معمولاً عمدتاً از دو ترکیب هیدروکربنی پروپان و بوتان با فرمول شیمیایی C۴H۱۰, C۳H۸ تشکیل شده است.
گاز مایع (LPG) Liquefied Petroleum GAS
گاز مایع که بصورت مخفف LPG نامیده می شود معمولاً عمدتاً از دو ترکیب هیدروکربنی پروپان و بوتان با فرمول شیمیایی C۴H۱۰, C۳H۸ تشکیل شده است. بوتان خود شامل دو ترکیب ایزوبوتان ونرمال بوتان است. LPG که معمولاً در برخی نقاط دنیا به نام ترکیب عمده آن، پروپان، نیز شناخته می شود بعنوان محصول فرعی فرآیندهای تصفیه و تولید گاز طبیعی و پالایش نفت خام تولید می شود. LPG در آمریکا عمدتاً از ۹۰% پروپان، ۵/۲% بوتان و هیدروکربنهای سنگین و مقدار کمی نیز اتان و پروپلین تشکیل شده است. گاز مایع فاقد رنگ، بو و مزه است و بطور کلی زیان آور نیست ولی در صورتیکه حجم زیادی از آن استشمام گردد باعث بیهوشی خواهد شد. به منظور آگاهی از نشت گاز مایع ترکیبات گوگرد دار بنام مرکاپتان شامل "اتیل مرکاپتان" و "متیل مرکاپتان" به گاز مایع افزوده می شود. LPG در شرایط فشار و دمای عادی بصورت گاز است و تحت فشار atm۱۰-۸ ، اجزا آن به مایع تبدیل می شود. بنابراین نگهداری و حمل و نقل این محصول به سادگی امکان پذیر است. البته ترکیبات LPG برای مکانهای مختلف و در فصول مختلف متفاوت است. برای مثال گاز مایع ارائه شده به مصرف کنندگان در ایران در فصول مختلف بین (۹۰-۵۰) درصد بوتان و (۵۰-۱۰) درصد پروپان و تا ۲% ترکیبات سنگین تر مثلاً پنتان دارد. به علت کیفیت سوخت گاز مایع LPG و کاهش انتشار آلاینده ها، استفاده از این سوخت در جهان به صورت فزاینده ای مورد توجه بوده و در کشورهای مختلف مانند ایتالیا (با ۱۵۰۰۰۰۰ خودرو)، ژاپن، امریکا، انگلیس استفاده از این سوخت جایگزین مورد حمایت و تشویق دولتها می باشد.
مزایای LPG شامل در دسترس بودن ( درکشورهای تولید کننده)، ایمنی، نیاز به تغییرات جزیی در موتور خودروها و بازدهی مناسب سوخت می باشد. جهت مایع نمودن، این گاز در فشار حدود ۸ تا ۱۰ اتمسفر در مخازن فلزی با استحکام مناسب ذخیره می شود. چون این مخازن مجهز به شیر قطع جریان در صورت نشت از خطوط انتقال سوخت هستد استفاده از آنها ایمن تر از بنزین می باشد.
LPG به موتور محفظه احتراق به صورت بخار وارد می شود، لذا روغن را از دیواره سیلندرها نمی شوید، یا در شرایط سرد بودن موتور، روغن را رقیق نمی کند. همچنین، مواد آلاینده مانند اسید سولفوریک، یاذرات کربن را وارد روغن موتور نمی نماید.
بنابراین موتورهایی که با سوخت گاز مایع کار می کنند هزینه تعمیرات و نگهداری کمتری خواهند داشت. چون LPG دارای عدد اکتان بالا حدود (RON=۱۰۵) می باشد قدرت موتور یا بازدهی سوخت بدون افزایش ضربه در موتور، با افزایش ضریب تراکم قابل افزایش است.
معایب LPG:
در مقایسه با بنزین، LPG دارای محتوای انرژی (energy content) کمتر است، لذا مخزن سوخت باید بزرگتر از مخزن بنزین بوده و بعلت اینکه مخزن تحت فشار می باشد سنگین تر خواهد بود و هزینه خودروهای با سوخت LPG بین ۲۰۰۰ –۱۰۰۰ دلار گرانتر از خودروهای بنزینی می باشد. البته قیمت LPG در سطح جهانی تقریبا" مشابه قیمت بنزین است.
با توجه به اینکه گاز مایع بعنوان محصول فرعی پالایشگاههای گاز و نفت تولید می شود لذا فراوانی منابع آن کاملاً محدود است. لذا بعنوان راه حل اساسی در کاهش الودگی و جایگزینی سوخت در بسیاری از نقاط جهان نمی تواند مطرح باشد.
به لحاظ ایمنی، چون گاز پروپان سنگین تر از هواست در صورت نشت، بصورت لکه روی سطح زمین باقی مانده و در آبهای زیرزمینی نیز نفوذ می کند. امکان شعله ور شدن آن روی سطح زمین نیز هست. لذا از این حیث باید در حمل و نقل و حین استفاده، نهایت دقت در جلوگیری از نشت LPG صورت گیرد.
از سایر معایب این سوخت می توان به افت قدرت موتور در موتورهای تبدیلی به میزان ۱۰-۱۵ درصد و عدم توانائی مناسب موتور در عبور از سربالائی ها اشاره نمود.
در موتورهای تبدیلی اگر موتور به طور مناسب تبدیل نگردیده باشد در تابستانها گاز بصورت خشک سوخته و باعث جوش آمدن موتور می گردد. و در زمستان نیز برای شروع و استارت موتور دارای مشکل بوده و باید با بنزین موتور تبدیلی روشن گردد.
انتشار گازهای آلاینده:
از دیدگاه زیست محیطی استفاده از LPG بصورت استاندارددارای کمترین چرخه حیات انتشار گازهای گلخانه ای در مقایسه با سایر سوختهای تجاری است. پتانسیل کاهش اوزون با استفاده از این سوخت به نصف بنزین کاهش می یابد، همچنین انتشار هیدروکربنهای نسوخته ۳/۱ اکسیدهای نیتروژن ۲۰%، منواکسید کربن ۶۰% در مقایسه با بنزین کاهش می یابد
گاز طبیعی مایع (LNG)
گاز طبیعی چنانچه در فشار اتمسفر تا دمای F º۲۶۰- سرد شود، به حالت مایع تبدیل می شود. LNG شامل بیش از ۹۵ درصد متان و درصد کمی اتان و پروپان و سایر هیدروکربورهای سنگین تر است. سایر ترکیبات و ناخالصی های گاز طبیعی مانند اکسیژن، آب، گازکربنیک و ترکیبات گوگردی طی فرآیند سرد کردن از گاز طبیعی جدا شده و گاز طبیعی در حالت مایع بدست می آید. البته LNG تا حد ۱۰۰ درصد متان خالص نیز قابل دستیابی است. حجم LNG ۶۰۰/۱ حجم گاز طبیعی و دانسیته آن ۴۲/۰ دانسیته آب است. این ماده، مایعی بی بو، بی رنگ و غیر سمی است و نسبت به فلزات یا سایر مواد حالت خورندگی ندارد. LNG وقتی تبخیر یا با هوا ترکیب شود در دامنه غلظت ۵ تا ۱۵ درصد می سوزد. LNG یا بخار آن در محیط و فضای باز حالت انفجاری ندارد. کلیه آزمایشات انجام شده و خواص LNG، ایمن بودن این سوخت را کاملاً تائید می کند زیرا نشت مایع LNG یا ابربخارات آن به محض تماس با زمین یا در اثر حرارت محیط به سرعت در هوا تبدیل به گاز شده و چون در این حالت از هوا سبک تر است در محیط پراکنده و منتشر می شود. LNG در وهله اول برای خودروهای سنگین دیزلی (HEAVY DUTY VEHICLE) کاربرد دارد. به لحاظ ارزش حرارتی و دانسیته انرژی، مشابه سوخت دیزل (گازوئیل) هست.
LNG در دمای ºF۲۶۰- و فشار اتمسفریک در حالت مایع اشباع ( در دمای جوش مایع) است. بنابر این مانند هر مایع در حال جوش چنانچه در فشار ثابت نگهداری شود (حتی با افزایش حرارت) در دمای ثابت خواهد ماند.
مادام که بخار LNG از مخازن خارج می شود (boil off)، دمای مخزن ثابت می ماند. اجزاء سیستم خودروهای با سوخت LNG:
از لحاظ انتقال سوخت به موتور، مشابه موتورهای با سوخت CNG است و سوخت به صورت بخار وارد موتور می شود. فرق اساسی بین موتورهای CNG, LNG در نحوه نگهداری و تحویل سوخت است.
مخازن ذخیره LNG دوجداره می باشند و برای فشار کاری حداکثر تا ۲۳۰ psi یا ۱۶bar طراحی شده است. این مخازن دارای لوله و اتصالات لازم برای خارج کردن گاز در صورت افزایش فشار ( با توجه به انتقال حرارت از محیط به مخزن) و یا انتقال سوخت در زمان مصرف هستند. این مخازن مجهز به سیستم اعلام پایان سوخت گیری (پرشدن مخزن) نیز هستند. موتور خودروها گاز را در فشار ۴ الی ۹ بار (۶۰-۱۲۰ psi) مصرف می کند.
معایب استفاده از LNG:
بسیاری از مردم به استفاده از مواد در دماهای پایین عادت نداشته لذا نیاز به آموزش خاصی در زمینه استفاده از سوخت در دمای خیلی پایین هست.
در ایستگاههای سوخت گیری خطوط انتقال گاز از مخزن به خودرو ( شامل لوله ها شیرآلات و وسایل اندازه گیری) جهت انتقال LNG در حالت مایع باید پیش از شروع ، سوخت تا دمای ºF ۲۶۰- سرد شوند در غیر اینصورت منجر به تبخیر بخشی از سوخت می شود.
- حداکثر پرشدن مخزن دوجداره Cryogenic تا حد ماکزیمم ظرفیت، امکان پذیر نیست زیرا به اندازه لازم فضای خالی در بالای سطح مایع جهت تبخیر یا جوشیدن مایع باید در مخزن در نظر گرفته شود.
مزایای استفاده از LNG:
دانسیته انرژی بالاتری نسبت به سوختهای گازی دارد، زیرا به شکل مایع ذخیره می شود. مسافت پیمایش بیشتر و وزن کمتر مخازن ذخیره، استفاده از آن را در خودروهای کوچکترامکان پذیر می سازد. سرعت سوختگیری بالا به نحوی که در خودروهای بزرگ زمان سوختگیری ۴ الی ۶ دقیقه می باشد (۱۰ الی ۴۰ گالن در دقیقه). ارزیابی و کنترل ترکیب سوخت با دقت بالایی امکان پذیر است و با توجه به اینکه LNG تولید شده برای خودروها تا ۹۹ درصد متان دارد، لذا کنترل و تعیین مناسب ترکیب سوخت بازدهی موتور و سوخت را نیز افزایش می دهد.
منبع :
http://mimshimi۸۲.persianblog.com
نویسنده : مصطفی ساغری و صبا شریعتی(وب لاگ دانشجویان مهندسی شیمی)
پایگاه اطلاع رسانی عسلویه
دریافت مقاله ثبت مقاله آفتاب من چاپ بازگشت
 
پست‌الکترونیکی جدید :  
ارسال
نظر شما درباره این مقاله :
ارسال
نظرات کاربران :
تا کنون هیچ ‌مطلبی درباره‌ این مقاله ارسال نشده است.
 
گزیده‌ای از اطلاعات موجود در آفتاب : بانک و بیمه   
استانداردهای حسابرسی دولتی
برنامه حسابرسی صورت‌های ...
دفاتر تجارتی
بیمه‌های بازرگانی
ثبت شرکت‌ها
ورشکستگی یا مرگ اقتصادی
قراردادهای تجارتی (بیع تجارتی)
شیوه‌های ارزیابی قیمت سهام ...
 
گزیده‌ای از مباحث بخش : بحث‌و‌گفتگو   
آلمان
کشور آلمان در نیمکره شمالی و در اروپای مرکزی بین مدار ۴۷ تا ۵۵ درجه ...
غلامعلی حدادعادل
غلامعلی حداد عادل (تولد: ۱۳۲۴ در تهران) رییس مجلس شورای اسلامی ایران ...
بنیامین بهادری
بنیامین بهادری در۱۸شهریور ۱۳۶۱ در تهران متولد شد از کودکی علاقه ...
محمدباقر قالیباف
محمدباقر قالیباف متولد اول شهریور ۱۳۴۰ در شهر مشهد ، دارای مدرک دکتری ...
صدا و سیما و ماهواره
عامل صداو سیما در رویکرد مردم به برنامه‌های ماهواره‌ای را در چه می‌دانید؟ ...
استرالیا
استرالیا که همچون جزیره‌ای بزرگ در اقیانوسیّه و در نیم‌کره جنوبی ...
 
عضویت در خبرنامه‌ها
ارسال مقاله
مقالات من
 تازه‌ها
ترافیک همان است اما مصرف کم شد
ترافیک همان است اما مصرف کم شد
LNG کلید طلایی صادرات گاز ایران
LNG کلید طلایی صادرات گاز ایران
نفت همچنان عامل تعیین کننده در سال های آینده نقطه اوج تولید و مصرف
نفت همچنان عامل تعیین کننده در سال های آینده نقطه اوج تولید و مصرف
موج های شوک آور ‌ ‌
موج های شوک آور ‌ ‌
بنزین کوپنی!
بنزین کوپنی!
تجارت مدرن در دنیای آزاد و یا کریدور های صنایع سنگین و انرژی بر کدام بوشهر را به توسعه می رساند؟
تجارت مدرن در دنیای آزاد و یا کریدور های صنایع سنگین و انرژی بر کدام بوشهر را به توسعه می رساند؟
<سه اوپک> برای جهان اسلا‌م در سال ۸۷
<سه اوپک> برای جهان اسلا‌م در سال ۸۷
روند ساخت یک جایگاه CNG
روند ساخت یک جایگاه CNG
از نفت تا نفت
از نفت تا نفت
تاریخچه مجتمع ساحلی نفت در محمود آباد
تاریخچه مجتمع ساحلی نفت در محمود آباد
نقش و جایگاه گاز در اقتصاد ایران
نقش و جایگاه گاز در اقتصاد ایران
گاز،منبع قدرت
گاز،منبع قدرت
واگذاری شرکت های نفتی در آیینه سیاست های اصل ۴۴
واگذاری شرکت های نفتی در آیینه سیاست های اصل ۴۴
تشریح برنامه های توسعه شرکت نفت مناطق مرکزی تا سال ۱۳۹۵
تشریح برنامه های توسعه شرکت نفت مناطق مرکزی تا سال ۱۳۹۵
معضل بنزین در اقتصاد ایران
معضل بنزین در اقتصاد ایران
اجرای صحیح خصوصی سازی؛ شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی
اجرای صحیح خصوصی سازی؛ شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی
سرگذشت ماده ای که جهان را تغییر داد
سرگذشت ماده ای که جهان را تغییر داد
بحران گاز در دومین کشور گازی جهان!
بحران گاز در دومین کشور گازی جهان!
مدیریت بنزین یا مدیریت سوخت
مدیریت بنزین یا مدیریت سوخت
monitoring یا پایشگری در نفت
monitoring یا پایشگری در نفت
بنزین آزاد؛ لیتری چند؟
بنزین آزاد؛ لیتری چند؟
LPG از گور بیرون کشیده ‌می‌شود
LPG از گور بیرون کشیده ‌می‌شود
توسعه صنایع مکمل پتروشیمی، احیاگر نقش صنعت نفت در ایجاد اشتغال زایی پایدار
توسعه صنایع مکمل پتروشیمی، احیاگر نقش صنعت نفت در ایجاد اشتغال زایی پایدار
سردرگمی ایران در سیاست گذاری برای منابع گاز
سردرگمی ایران در سیاست گذاری برای منابع گاز
تلاش آمریکا برای مقابله با بورس نفت ایران لزوم حمایت از یک پروژه ملی
تلاش آمریکا برای مقابله با بورس نفت ایران لزوم حمایت از یک پروژه ملی
توسعه صنایع پتروشیمی نیازمند توجه مجلس
توسعه صنایع پتروشیمی نیازمند توجه مجلس
نفت ۱۰۳ دلاری و گرایش مصرف کنندگان بزرگ به منابع نفتی آفریقا
نفت ۱۰۳ دلاری و گرایش مصرف کنندگان بزرگ به منابع نفتی آفریقا
انرژی و جای خالی سرمایه های جهانی
انرژی و جای خالی سرمایه های جهانی
اوپک و سازمان گازی جدید
اوپک و سازمان گازی جدید
زنده باد نفت
زنده باد نفت
معرفی آرشیو موسیقی
کریمی،محمود
 آلبوم ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران(۲)
آگهی‌ها
◊ نرم افزار ارسال اس ام اس تبلیغاتی
» نرم افزارارسال اس ام اس تبلیغاتی و ارسال ایمیل تبلیغاتی نرم ...
◊ بازیابی اطلاعات و تعمیر هارد دیسک
» Iran Hard Disk Drive Clinic به صورت تخصصی در زمینه بازیابی اطلاعات ( DATA RECOVERY ) در خدمت ...
◊ کفش های طبی دکترشول
» کفش های طبی دکترشول ـ زمانی که پا نیاز به مراقبت دارد
Google
◊  چنان باش که بتوانی به هر کس بگوئی مثل من رفتار کن. کانت  ◊
کار و کاريابى آگهى‌ها آدرسها مشاوره بانکهای اطلاعاتی لينک‌ها فروشگاه الکترونيکى بازار گل و هديه SMS آرشیو موسیقی فتوبلاگ بحث و گفتگو
صفحه اصلىراهنمانقشه سايتدرباره ماتماس با مانظراتمآخذآفتاب من
Vista Research & Information Technology Center
.All Rights Reserved  2008 © 
support@aftab.ir
صفحه کلید فارسی
جستجوى سريع جستجوی پیشرفته